Desi se anuntasera scaderi de preturi la imobiliare la finele anul 2018, in prima jumatate a anului 2019 observam totusi o crestere semnificativa atat la pretul apartamentelor noi, cat si la preturile apartamentelor aflate in imobile vechi. Iar trendul este unul ascenedent.
Conform site-ului imobiliare.ro, preturile la imobiliare s-au majorat in 2019 cu 0,8% fata de preturile inregistrate in ultimele trei luni ale anului 2018. Astfel, in momentul de fata preturile la imobiliare au ajuns aproximativ la nivelul celor din 2010 (dupa criza imobiliara din 2008).
Desi ritmul de crestere a preturilor a fost unul temperat, totusi, tendinta preturilor la imobiliare in 2019 este ascendenta. In primele trei luni ale anului 2019 in marile orase marjele de crestere ale preturilor la imobiliare nu au depasit 2%. Singurul oras mare unde s-au inregistrat scaderi de preturi a fost Constanta, unde vanzatorii au scazut 0,4% din pretul cerut.
La polul opus, Brasovul a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor la imobiliare in 2019, aici apartamentele apreciindu-se cu 2% in primele patru luni din 2019 si cu 8,3% in ultimele 12 luni.
Alte orașe în care prețurile au crescut lent dar sigur în primele luni din 2019 sunt: Cluj, București și Timișoara.
In primul trimestru al anului 2019, peste 150.000 de potențiali cumpărători au cautat bunuri imobiliare scoase la vânzare prin intermediul portalurilor imobiliare, ceea ce inseamna aproape cu 30% mai mult decât în cele trei luni anterioare. Totusi, prin comparatie cu aceeasi perioada din 2018, volumul cererii de bunuri imobiliare este cu 20% mai mic la nivelul centrelor regionale.
Interesul pentru achiziția de locuinte este semnificativ mai ridicat decat acum patru ani, ceea ce probabil a contribuit la dinamica preturilor. Comparativ cu primul trimestru al anului 2015, cand piața imobiliara se afla deja in crestere, cererea de locuințe este cu 41% mai mare in orasele mentionate mai sus.
Comments are closed.