Se pare ca piata imobiliara din Romania trece prin schimbari majore anul acesta, ceea ce se traduce prin majorari de preturi considerabile, atat la apartamentele noi, cat si la proprietatile din cladirile vechi.
Conform datelor Eurostat, pretul locuintelor din Romania a crescut cu 1,2%, de la un trimestru la altul, in timp ce in zona euro, pretul locuintelor a crescut cu 0,9% in zona euro si cu 0,7% în UE.
Conform site-ului imobiliare.ro, cele mai scumpe orase din Romania in ceea ce priveste pretul imobiliarelor este Timisoara, urmata de Cluj si Bucuresti. Cele mai mari creşteri ale preţurilor apartamentelor a avut locin luna martie 2018, dar se pare ca trendul este unul ascedent. Preturile la apartamente si case vor continua probabil sa creasca pe tot parcursul anului 2018.
In afara de Iasi, toate marile centre monitorizate constant de Imobiliare.ro au resimţit intr-o oarecare masura această tendinta ascendenta a preturilor.
Schimbari au avut loc si la nivelul preferintelor romanilor pentru un anumit tip de proprietate. Conform unui studiu al companiei imobiliare Promo Seconda, citata de jurnalul.ro, romanii prefera sa achizitioneze o locuinta noua cu 2, 3 camere (construita dupa anul 2008) la un pret de aproximativ 55.000 euro, in detrimentul uneia vechi.
Conform spuselor unor specialisti de pe piata constructiilor rezidentiale, romanii incep sa fie din ce in ce mai atenti la detalii si finisaje, dar si la costuri si confort. De asemenea, romanii manifesta si o puternica dorinta de personalizare a caselor. Daca pana acum, romanii se uitau in principal la pret atunci cand isi achizitonau o locuinta, acum suprafaţa mai mare de locuit şi calitatea superioară a finisajelor atarna foarte mult in balanta deciziei de a cumpara un anumit bun imobiliar.
Romanii prefera locuinte noi si de o calitate superioara pentru ca durata de viata a unui astfel de apartament este mult mai ridicata iar devalorizarea apartamentului în timp va fi mult mai redusa in comparatie cu cea a unei locuinţe din aceeaşi zona, care a fost construită în urmă cu 20 sau 30 de ani.
In plus, cumparand un apartament intr-un nou complex rezidential nou, locatarii pot beneficia si de alte avantaje : paza permanenta, asistenta tehnica in cazul defectiunilor, loc de joaca pentru copii, magazine, uneori si o clinica medicala. Pentru toate aceste motive, romanii prefera blocurile noi in locul celor vechi, unde aspectul lasa de dorit si nu exista niciun alt serviciu suplimentar.
Alte aspecte la care romanii sunt atenti atunci cand isi cumpara o casa ar fi : localizarea, precum si accesul la mijloacele de transport in comun (in mod special in orasele mari), prezenta unor hipermarketuri si/sau piete in zona, aproprierea de un parc, dar si de scoli sau gradinite. Alte detalii importante ar fi : imprejurimile si reputatia cartierului, zonele linistite si sigure fiind cele mai cautate si cele mai scumpe.
In general, aspectele la care sunt atenti cei care cumpara locuinte sunt la fel de importante si pentru cei care inchiriaza un bun imobil.
East Comfort va propune spre inchiriere in regim hotelier apartamente aflate in zone centrale sau ultra-centrale, de o foarte buna calitate si la preturi accesibile. Contactati-ne si va vom ajuta sa alegeti locul potrivit.
Stay connected! 😀
Comments are closed.