La noi in tara exista multe idei preconcepute. Printre acestea, se remarca in mod special ideea ca trebuie sa fii proprietarul properiei case si ca nu poti locui cu chirie intreaga viata. In cazul in care chiria si rata la casa au o valoare apropiata, rationamentul pare logic. Insa, atunci cand rata este dubla fata de chirie, deja putem vorbi de sclavie pe viata de dragul asigurarii unui acoperis deasupra capului.
Daca esti in cautarea unei case si ti-ai pus inevitabila intrebare : chirie sau rata la banca, iata aici cateva argumente pro inchiriere.
De ce sa inchiriezi ?
Desi multi romani nu cunosc sau nu vor sa recunoasca acest lucru pentru ca-si doresc neaparat sa devina proprietari, plata unei chirii este mult mai usor de suportat decat plata ratei lunare, care este si fluctuanta in cele mai multe cazuri. De exemplu, pentru a deveni proprietarul unei locuinte cu doua camere in zona Unirii, Tineretului sau Iancului (120.000-160.000 euro), trebuie sa platesti lunar o rata de pana la 1.100 euro, in timp ce chiria pentru aceeasi locuinta in aceleasi zone, porneste de la 400 euro lunar. Iar exemplele pot continua, pentru multe alte zone din capitala.
In afara de costurile legate de cumpararea bunului imobiliar, mai exista si cheltuieli suplimentare, care merita amintite. Astfel, in cazul unei proprietati cumparate cu credit ipotecar, cumparatorul trebuie sa achite si toate obligatiile aferente statutului de proprietar : impozitul pe proprietate, cheltuielile de intretinere, reparatiile, asigurarea locuintei, costuri pentru lucrarile de reabilitare termica sau consolidarea imobilului (daca e cazul).
In plus, mai exista si flexibilitatea pe care ti-o ofera statutul de chirias. Evident, iti vei cauta o locuinta mai aproape de serviciu, ceea ce contribuie semnificativ la scaderea cheltuielilor de transport. Iar daca schimbi jobul sau se muta sediul firmei, te poti muta oricand mai aproape de locul de munca. Daca insa ai cumparat déjà apartamentul, este prea tarziu pentru a mai schimba ceva.
Mai este un aspect de luat in calcul, deloc neglijabil : daca faci o rata la banca si apoi iti pierzi locul de munca ce se intampla ? Gandeste-te bine inainte de a lua aceasta decizie, sunt foarte multi oameni care nu au mai putut achita ratele si au pierdut casa, banii platiti pana in acel moment si au ramas si cu datorii.
Pentru a nu avea surprize neplacute, informeaza-te, discuta cu un specialist si ia in calcul toate posibilitatile inainte de a lua o decizie definitiva.
Comments are closed.