Daca va intrebati daca este mai profitabil sa investiti intr-o noua locuinta sau sa optati pentru un apartament inchiriat, va oferim in cele ce urmeaza cateva argumente pro si contra ambelor situatii in contextul economic actual.
Conform unui studiu recent, anul 2018 a fost anul cu cea mai lenta crestere a preturilor la imobiliare din ultimii 4 ani. Daca in Bucuresti cererea de locuinte a scazut cu numai 4% , in orase precum Timisoara, Cluj si Iasi, scaderea interesului pentru locuinte a scazut cu 11, 22 si 24%. Conform studiilor, in 2018, piața închirierilor de apartamente s-a menținut la un nivel stabil din punctul de vedere al prețurilor cerute de către proprietari, urmand ca in primele luni din 2019 sa se inregistreze mici cresteri de preturi la inchirieri, in special in capitala.
Cele mai cautate zone din Bucuresti
Pentru studenti sau pentru cei cu bugete limitate, cele mai cautate zone pentru inchiriere sunt : Dristor, Politehnica, Centru, Timpuri Noi sau Eroilor. Exista insa si o piata de lux, cu preturi de inchiriere mai mari, pentru apartamente amplasate in zone precum : Unirii, Universitate, Herastrau, Aviatorilor, Pipera etc. Evident, depinde si de tipul imobilului, conditiile oferite, proximitatea fata de parcuri, zone comerciale, insitutii de invatamant etc.
Cele mai cautate apartamente
Cele mai cautate bunuri imobiliare pentru inchiriat sunt apartamentele cu doua camere. De multe ori, bugetul necesar pentru inchirierea unui apartament este apropiat de pretul necesar pentru inchirierea unei garsoniere, dar spatiul si confortul sunt superioare. In plus, in comparatie cu o locuință cu trei sau patru camere, un apartament cu doua camere presupune costuri de intretinere reduse (pentru o familie).
In capitala, cele mai ieftine apartamente cu doua camere pot fi inchiriate cu aproximativ 250 de euro, iar cele mai scumpe apartamente de acest tip pot ajunge la 2300 de euro pe luna (un penthouse amplasat intr-o zona de lux a capitalei). In Brasov un apartament cu doua camere se poate inchiria si cu 150 de euro pe luna, iar in Cluj un astfel de apartament poate fi inchiriat cu aproximativ 200 de euro lunar.
Garsonierele sunt inca in topul cautarilor
Si garsonierele sunt inca destul de cautate pe piata imobiliara, datorita costurilor de intretinere reduse. O garsoniera intr-o zona semi-centrala se poate inchiria cu 250-300 de euro, iar o locuinta cu o camera amplasata ultracentral si care beneficiaza de amenajari luxoase poate fi inchiriata si cu 500 de euro pe luna.
Inchirierea pe termen lung sau in regim hotelier
In ceea ce priveste durata inchirierii apartamentelor, perioada de inchiriere poate varia intre cateva zile (pentru apartamentele in regim hotelier) si cativa ani, in functie de tipul de proprietate, zona si buget. Multi romani prefera chiria in favoarea ratelor bancare pentru achizitionarea unui apartament. In mod similar, multi romani sau chiar cetateni straini prefera apartamentele in regim hotelier in favoarea camerelor de hotel.
Comments are closed.