Se pare ca pentru piata imobiliara din Bucuresti, cresterile de preturi incepute inca din 2017 continua sa ia amploare si in 2018. Anul trecut am observat cu totii ca preturile au început sa creasca la toate tipurile de proprietati, iar specialistii ne anunta sa ne asteptam la noi scumpiri si in perioada urmatoare.
Un motiv pentru aceste cresteri ar fi cererea foarte mare de apartamente, care le da de lucru dezvoltatorilor imobiliari. In capitala in acest moment se construieste in ritm alert si se cumpara foarte mult, in ciuda dobanzilor bancare, a deprecierii monedei nationale si a modificarilor anuntate pentru programul Prima Casa.
Totusi, in comparatie cu 2008, cand eram in plin boom imobiliar si pretul pe metru patrat util ajunsese la 2.058 de euro, nivelul prețurilor cerute de proprietari este mult redus.
Dar sa ne indreptam atentia asupra catorva tendinte care se pare ca se vor pastra pe tot parcursul anului 2018 :
Piata de investitii va creste in mod spectaculos
Specialistii se asteapta in 2018 la un volum total de investitii de peste 1 mld. euro, sustinut de randamente atractive, o situatie macro-economică buna si oferte de finantare atractive din partea băncilor.
Piata imobiliara va fi influentata de migratia interna şi externa
Bucurestiul se pare ca pierde teren in fata unor orase precum Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, astfel incat marile companii vor viza extinderea sau înfiinţarea unor birouri in aceste zone. Aceste schimbari vor duce la accelerarea cresterii preturilor la imobiliare
(rezidentiale, cladiri de birouri) in aceste orase mari din Romania.
Forta de munca
Din pacate, dezechilibrul dintre cerere şi oferta pe piata fortei de munca se va adanci si in urmatoarea perioada. Aceasta situatie ar putea limita totusi posibilitatile companiilor de a se extinde si mai mult în Bucureşti si în alte oraşe ale tarii, fapt ce va frâna, de asemenea si activitatea de pe piaţa de birouri.
Crestere stabila pe piata spatiilor comerciale
Conform unui studiu publicat de Forbes, pe piața spatiilor comerciale, actorii imobiliari nu anticipează o posibila criza, deoarece consumul a crescut. In tara, dar si in Capitala se estimează o mentinere a preturilor chiriilor, care vor varia intre 10 si 18 euro/metru patrat inchiriat, lunar.
Cresterea constanta a ratelor si a chiriilor
In contextul devalorizarii monedei nationale (euro va ajunge la 4,70 RON), dar si a cresterii ROBOR (care a ajuns la peste 2%), se anunta cresteri mari atat in ceea ce priveste ratele (in lei si valuta), cat si pentru chirii. 2018 este cu siguranta un an al provocarilor financiare pentru romani.
Noi, cei de la East Comfort, propunem spre inchiriere in regim hotelier apartamente amplasate in zonele centrale ale Bucurestiului la preturi corecte.
Va stam la dispozitie pentru informatii: www.eastcomfort.com
Stay connected! 😀
Comments are closed.